Alla nyheter 02 October 2024

Tips för en bra inomhustemperatur

Under hösten och vintern får vi många frågor om temperaturen inomhus. Måltemperaturerna för våra lägenheter är 20-21 grader men den påverkas av flera omständigheter. Nedan följer lite tips på vad du själv kan göra för att hålla ett bra inomhusklimat.

Hösten är en klurig tid när det gäller att värma upp fastigheter eftersom temperaturerna pendlar kraftigt mellan dag och natt. Går medeltemperaturen inomhus under 21 grader, går en signal till fastighetens värmesystem som då ökar takten. Men det kan ta lite tid innan du märker skillnad. När det senare blir ännu kallare även på dagen, behöver vi tillföra värme dygnet runt och då är det lättare för systemen att hålla en jämn och behaglig inomhustemperatur.

Vi arbetar med att följa väderprognoserna för att skaffa så bra framförhållning som möjligt när kylan kommer, för att det ska påverka hyresgästerna så lite som möjligt.

Tips för behagligare temperatur hemma:
• Se om termostaterna på dina element är påslagna. Kanske du stängde av dem i somras när det blev varmt inne i lägenheten
• Ställ inte möbler tätt intill elementet det förhindrar att värmen sprids i rummet.
• Häng inte tjocka gardiner framför termostaten eftersom då känner termostaten en högre temperatur än det är i rummet och elementet stängs av för tidigt.
• Fäll ner persiennerna på nätterna. Persiennerna isolerar så att värmen behålls i rummet.
• Låt inte fönster står öppna en längre tid. Vädra istället ordentligt en kort stund.
• Anpassa klädseln efter årstid. Likaväl som man tar på sig en jacka när man går ut nu på hösten är det rimligt att ta på en tröja inomhus, om man upplever det svalt förstås.