Konst ute i våra områden

Konsten bidrar med stort värde till våra områden. Det mesta av vår konst finns utomhus och våra hyresgäster och andra som rör sig på våra gator kan ta del av den.

Inslag av konst bidrar i hög grad till trivsel och vi har många konstnärliga utsmyckningar spridda över staden. Ofta är hyresgästerna i det aktuella området med och röstar om vilken konst som ska uppföras.

Konsten planeras utifrån en sammanvägning av var det finns konst sedan tidigare, önskemål från förvaltningen och hyresgästers engagemang. En ambition är att använda naturen i kombination med konst där det är möjligt, som exempelvis i skogsträdgården i Fjällbo park och Kottedala i Kortedala. Vi är också öppna för nytänkande konst och uppmuntrar frihet och kreativ höjd samtidigt som vi värnar en stor variation i uttryckssätt, material och annat.

En skulptur på gården, en utsmyckning vid entrén eller en muralmålning på fasaden – Familjebostäders konst finns lite överallt. Konsten kan bidra till en trivsam livsmiljö.

Familjebostäder arbetar utifrån enprocentsregeln, som innebär att vi avsätter en procent av budgeten för nyinvesteringar till konst av varierande slag i våra områden. 

Läs mer nedan kring konstverken och vart du kan hitta dem:

Märlspiksgatan  – Navigator; En flera meter hög gorilla i gjutjärn står stadigt i backen och spanar mot stjärnorna. Konstnären Fredrik Strid beskriver gorillan som en slags stjärnskådande spegling av oss själva.

Navigator – Fredrik strid



Ekedalsgatan – Flera färgstarka portiker och en fasad med namnet ”Bakom en blommig gardin, målade av Hilma Franzon.

Färgstarka portiker och en fasad med namnet ”Bakom en blommig gardin – Hilma Franzon

Kustgatan – På fasaden har konstnären Catrin Andersson skapat konstverket ”Levande Legend”, som består av ljusreflekterande former i metall som samspelar med havet och människorna i och utanför huset.

Konstverket ”Levande Legend” – Catrin Andersson

Siriusgatan – 17 meter höga mosaiker på åtta av fasaderna, föreställande människor, djur och natur. Varje konstverk består av drygt 90 000 mosaikplattor och är skapade av Johanna Tymarks.

Mosaikkonst – Johanna Tymarks


Rymdtorget – Fem muralmålningar med naturtrogna djur av Christofer ”Sagie” Siwertz-Svedjeby.

Muralmålningar – Christofer ”Sagie” Siwertz-Svedjeby

Saturnusgatan – Muralmålning av Tony ”Rubin” Sjöman, som är uppvuxen i Bergsjön och var en av de första som målade på graffitiväggen på Saturnusgaraget. I dag bor han i New York där han är verksam som konstnär. Han menar att muralmålningen speglar hans resa från Bergsjön till New York. ”Bergsjöns betongarkitektur finns i mitt DNA.”

Muralmålning – Tony ”Rubin” Sjöman

Tellusgatan – Skulpturen Aniara är en cirkulär struktur av betong med ett trädäck i mitten. En strålkastare skapar ljus över skulpturen som under årstiderna växlar – från skyar av orange under juli, till isande blått med kristaller på vintern. Gunilla Bandolin har inspirerats av rymdskeppet Aniara från en bok av Harry Martinsson. Läs mer om konstverket Aniara

Ljusskulpturen Aniara

Tellusgatan – Intarsia (trä med avvikande färg i ett större stycke i trä) i trapphusen, av Erwin Muranszky

Intarsia – Erwin Muranszky

Södra skärgården -”Orden blev ett segel” av Patrik Bengtsson är ett flera meter högt konstverk som står som landmärke mot havet. En skulptur föreställande stenar staplade på varandra och högst upp en man med kroppen vänd mot fastlandet och en flaskpost i ena handen.

Orden blev ett segel

Södra skärgården – mötesplats av Joakim Stampe består av finurligt målade naturstenar.

Målade naturstenar på Donsö – Joakim Stampe

Utby – I skogsträdgården i Fjällbo park finns ett stenkonstverk som fyller en funktion som extra biotop i trädgården. Konstverket, som är skapat av Johan Tirén, är format som ett stenras i skogsbrynet, som brutit dig loss från det intilliggande bergsmassivet och tagit sig in i trädgården. Stenarna kan lagra värme som får lavar och kryddväxter att trivas.

Stenkonstverk – Johan Tirén

Axel Dahlströms torg – en fasadmålning och textrad av Hellstrom Street Art. Målningen kan ses från spårvagnen som åker förbi.

Fasadmålning och textrad – Hellstrom Street Art

Sisjödal – ”Flytande former för Sisjödal” är två större skulpturer, en grupp med mindre skulpturer och ett antal textverk, skapade av Luca Frei. Skulpturerna är fristående och installerade i grönområdena kring husen, medan textverken är integrerade i fasaderna på cykel- och förrådsutrymmen i anslutning till bostäderna. Läs mer om konstverken

Flytande former för Sisjödal – Luca Frei

Grevegårdsvägen – Sken i tunneln, rörelsestyrda ljuskonstverk skapar trygga och spännande gångtunnlar.

Sken – av Aleksandra Stratimirovic, 202

Här kan du läsa mer om fler konstverk i Tynnered: Konst och kultur i Tynnered

Huvudkontoret, Södra vägen – Konst som går genom rutan – skyltfönsterkonst av Frida Clerhage.

Skyltfönsterkonst – Frida Clerhage